Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

DOBOKURSSEJA

Dobo-kurssille voi tulla terveen, yli 5kk ikäisen koiran kanssa, joka ei ole aggressiivinen muita koiria tai ihmisiä kohtaan. Koirat voivat treenata tunnilla kytkemättä,mikäli ne pysyvät omistajansa vierellä, muussa tapauksessa harjoitukset tehdään kytkettynä. Mikäli koirallasi on jokin sairaus, vamma tai muu terveydellinen ongelma, konsultoi eläinlääkäriä tai fysioterapeuttia ennen dobo-kurssille ilmoittautumista.

Alkeis- ja jatkokurssit kestävät viisi kertaa ja niiden hinta on 99€, (pienryhmät 120€, arkisin ennen klo 17.00 alkavat normiryhmät 75€, pienryhmät 110€.)Kurssille otetaan maksimissaan kuusi koirakkoa (pienryhmiin kolme). 
Hauskoilla Kokeile Doboa! -kursseilla pääset testaamaan Doboa yhden tunnin verran, ja sen hinta on 15€Et tarvitse mukaan omaa palloa, meiltä löytyy kaikki tarvikkeet!  
 
Tämän kurssin maksuun voit käyttää liikuntaseteleitä (Smartum, TYKY, Sporttipassi, Nets, Ticket Mind and Body).

DOBON KOKEILUKERRAT 
Yli-ali -liike koiran kanssaYli-ali -liike koiran kanssa

Pe 25.5. klo 16.00 Kokeile Doboa      
Ti 5.6. klo 20.00 Kokeile Doboa!
Pienryhmä  
Ke 6.6. klo 15.00 Kokeile Doboa!    
La 9.6. klo 15.00 Kokeile Doboa!    
Su 8.7. klo 14.00 Kokeile Doboa!    
Pe 13.7. klo 19.00 Kokeile Doboa!, Pienryhmä   
Ma 16.7. klo 15.00 Kokeile Doboa!    
La 4.8. klo 11.00 Kokeile Doboa!   
Ke 1.8. klo 18.00 Kokeile Doboa!     
   
   

ALKEISKURSSIT                   

Su 13.5. klo 17.00 Dobo Alkeiskurssi    
Ma 4.6. klo 14.00 Dobo Alkeiskurssi  (vain 4 kertaa)
Su 15.7. klo 14.00 Dobo Alkeiskurssi    
Pe 3.8. klo 9.00 Dobo Alkeiskurssi    
La 11.8. klo 11.00 Dobo Alkeiskurssi   


JATKOKURSSIT
 
 
 
LAJIKOHDENNETUT DOBOTREENIT
Treenien hinta on 20€/kerta ja mukaan mahtuu maksimissaan kuusi koirakkoa.

Agility
Vaihtuvat treenit on suunniteltu agilitya harrastaville koirakoille, jotka ovat käyneet vähintään dobon alkeiskurssin tai joilla on vastaavat taidot. Kurssin harjoitteet ottavat erityisesti huomioon niin koiran, kuin ohjaajankin agilityssa tarvittavan kehonhallinnan, ketteryyden ja lihaskunnon. 

 
La 2.6. klo 11.00 Dobotreeni      
Su 3.6. klo 18.00 Dobotreeni   
La 9.6. klo 11.00 Dobotreeni     

 

TOKO
Treenit on tarkoitettu tokoa/tottista harrastaville koirakoille, jotka ovat käyneet vähintään dobon alkeiskurssin tai joilla on vastaavat taidot. Kurssilla otetaan huomioon erityisesti tottelevaisuusliikkeissä tarvittava kehonhallinta sekä tokokoirille helposti kehittyvä kehon toispuoleinen käyttö. Kurssilla kehitetään koiran ja ohjaajan kehonhallintaa, ketteryyttä sekä lihaskuntoa. Kurssilla painotetaan myös kehon joustavuutta ja tasapainoista käyttöä. 

La 26.5. klo 16.00 Dobotreeni    
La 2.6. klo 16.00 Dobotreeni    

 

Mitä dobo on?Tassun anto pallolla seistenTassun anto pallolla seisten

Dobo on suunniteltu kasvattamaan sekä ohjaajan että koiran lihaskuntoa, kehonhallintaa, liikkuvuutta  ja tasapainoa. Ja samalla parantamaan suhdetta koiran ja omistajan välillä. 

Dobo-harjoitukset tehdään pääasiassa käyttäen apuna tasapainotyynyjä ja ovaalin muotoisia palloja joiden muoto sopii koiralle palloa paremmin. Dobopallot ovat lisäksi helpommin tuettavissa  ja ovat perus jumppapalloa kestävämpiä (kestävät 400kg). Liikkeitä lajissa on kolmenlaisia; koiran  tekemiä, ohjaajan tekemiä ja yhdessä tehtäviä. Monet liikkeistä ovat muokattavissa helpoista haastaviksi hyvin pienillä muutoksilla, jolloin laji sopii kunnoltaan kaikentasoisille treenaajille.

 
Lisätietoja Dobosta:

Monet koiraharrastukset vaativat koiran fysiikalta paljon. Harrastuskoirilla, varsinkin sellaisissa lajeissa, johon kuuluu käännöksiä vauhdissa ja joissa tarvitaan hyvää kehon hallintaa dobosta on erityistä hyötyä. Koiran kehonhallinta ei nimittäin ole mikään itsestäänselvyys.

Suurin doboilusta saatava hyöty on syvien lihasten ja tasapainon  kehittyminen. Syvä lihaksisto on kuin tukikorsetti lähellä selkärankaa. Syvien lihasten tehtävänä on tukea sitä liikkuessa jo ennakoivasti.

Koiran syvä lihaksisto alkaa heiketä tutkimusten mukaan jo koiran täytettyä 4 kk, mikäli koira ei saa siihen harjoitusta. Syvät lihakset ovat herkkiä lihaksia, jotka isojen aivojen käskystä aktivoituvat  jo ennen pinnallisia lihaksia, jotka vastaavat itse liikkeestä.

Koiran pinnalliset lihakset ovat siis niitä, jotka liikuttavat koiraa. Syvät lihakset taas ovat ne, jotka tukevat nivelet paikoilleen. Syvät lihakset aktivoituvat hitaissa liikkeissä ja staattisessa tasapainoilussa. Mikäli koiran syvä lihaksisto ei ole kunnossa, pinnallisetkaan lihakset eivät voi toimia kunnolla. Seurauksena on lihasten jännittymistä, kiputiloja, kulumia ja lukkoja.

Koiran lihakset tukevat niveliä ja luustoa sekä kannattavat kehoa - aivan kuten ihmiselläkin.  Koiraharrastuslajeissa on jokaisessa omat lihasryhmänsä, jotka ovat suuremmalla rasituksella ja ovat näin vaarassa ylirasittumiselle, revähdyksille, jumiutumiselle tai vaarassa jäädä jännittyneeseen tilaan, jos lihashuoltoa ei tehdä tai se tehdään puolihuolimattomasti.

Useat koirat harrastavat mm. agilitya, näyttelyitä ja tottelevaisuutta.

Agilityssa suurimmalla rasituksella on koiran etuosa; rintalihakset, nivelet, kyljet, vatsalihakset ja selkä. Koiran takapäähän agilityssä tulleet ongelmat taas voivat aiheutua puutteellisesta kehonhallinnasta. Agilitykoiran syvätuen, syvän lihaksiston tulisi olla erityisen vahvan - tämä auttaa koiraa hallitsemaan kehonsa paremmin kovassa vauhdissa. Myös loukkaantumisen riski pienenee. Hyvän syvätuen avulla koira saa paremmin tuen myös lonkilleen, jolloin takaosan käyttö paranee ja etuosalleen, jolloin lapojen tuki paranee. Koiran lavathan ovat vain ja ainoastaan lihasten avulla kiinni kehossa. Hyvän syvätuen / syvän lihaksiston avulla keholle aiheutunut rasitus on pienempi samoin kuin loukkaantumisriski. Monilla koirilla varsinkin takaosan hallinnassa olisi parantamisen varaa.  Takaosan hallinta auttaa koiraa suorittamaan esteet turvallisemmin. Monet doboharjoitukset auttavat koiraa juuri takaosan hahmottamisessa, mutta lisäksi vahvistamaan lihaksistoa ja erityisesti koiraa tukevaa syvää lihaksistoa.

Tokossa liikkeet suoritetaan niin, että koira on ohjaajan vasemmalla puolella. Tämän  seurauksena koiralle tulee helposti jäykkyyttä koko lihaksistoon. Lihaskireys ja alentunut nivelliikkuvuus syntyvät usein juuri kehon yksipuolisesta kuormituksesta, joka pitkään jatkuessaan voi aiheuttaa lihaksiin tasapainohäiriön. Toisin sanoen keho käyttää toisen puolen lihaksia enemmän. Tästä syystä lihashuoltoon on kiinnitettävä huomiota. Dobon etuna on myös parantunut kehonhallinta jolloin mm. sivulletulot sujuvat tehokkaammin ja samoin seuraamisen käännökset saa helpommin koulutettua näyttäviksi. On myös helpompi totella käskyjä salamannopeasti, kun fysiikka on kunnossa ja lihakset lämmitelty. Ei ole siis ollenkaan hullu ajatus lämmitellä koiraa ennen tokokehään menoa.

Näyttelyt sinällään eivät ole koiraa rasittavia, mutta innokkaiden harrastajien tekemät pitkät automatkat ja näyttelypaikalla koiran häkissä viettämä aika aiheuttavat helposti jumeja koiran lihaksistoon. Koira tulisikin lämmitellä ennen kehään menoa, jotta veri lähtee kiertämään, lihakset lämpenevät ja tätä kautta myös koiran liikkeet paranevat ja tulevat kauniimmiksi - monet valitettavasti laistavat tämän.

 

Vaikka koira olisi kuinka hyvin koulutettu, se ei pysty huonolla yleiskunnolla tai jumissa olevilla lihaksilla parhaimpiin suorituksiinsa. Kun koiran fysiikka ei kestä lajin vaatimaa rasitusta,  myöskään koiran pää ei pysty suoriutumaan parhaalla mahdollisella tavalla, joka sekin taas heikentää koiran tulosta. Koiran harrastamasta  lajista toki riippuu, miten suuressa roolissa fyysinen jaksaminen on, mutta jokainen tietää omalta kohdaltaan, että hyvässä fyysisessä kunnossa jaksaa enemmän ja pystyy keskittymään paremmin.Takaosan venytys pallon avullaTakaosan venytys pallon avulla

Jos koira on esimerkiksi koetta tai treenejä seuraavana päivänä jäykkä esim. liikkeelle lähtiessään, on lihashuoltoon yksinkertaisesti kiinnitettävä enemmän huomioita. Koiran tulisikin olla lajiin nähden niin hyvässä kunnossa, ettei treenaus tai koepäivä rasita sitä liikaa. Koiran on myös helpompi oppia, kun fysiikka on kunnossa ja kestävyys sellaisella tasolla, ettei harjoittelu väsytä fyysisesti. Helposti lajeissa, joissa koira liikkuu laji itsessään mielletään koiran kuntohuolloksi (noutaminen, agility jne.), vaikka näin ei tulisi olla. Fyysinen kunto ja kestävyys tulee hankkia muualta. Lihashuollon laiminlyönti paitsi hidastaa palautumista se altistaa koiran myös vammoille kuten revähdyksille.

 

Dobo-harjoittelun edut koiralle ovat

 • Harjoitukset kehittävät koiran keskittymiskykyä
 • Harjoitukset kehittävät koiran ketteryyttä, tasapainoa ja kehonhallintaa
 • Harjoitukset vahvistavat koiran (syvää) lihaksistoa
 • Harjoitukset auttavat koiraa myös venyttämään itseään ja poistamaan mahdollisia lihasjännityksiä
 • Harjoittelu yhdessä koiran kanssa tukee ja parantaa suhdetta ohjaajaan

Doboharjoittelu on fyysisesti rankkaa koiralle. Alkuun noin 15 minuutin kokonaisaika pallon päällä on ehdoton maksimi. Vaikka koira muutoin saattaakin olla hyväkuntoinen, ei se tarkoita välttämättä, että koiran syvä lihaksisto on vastaavassa kunnossa. Koiran tekemien harjoitusten välissä kannattaa pitää taukoja, juottaa koira ja tehdä ohjaajan liikkeitä. Mikäli koira on jostain syystä heikkokuntoinen, kannattaa harjoittelu aloittaa 15 minuuttiakin pienemmästä kokonaismäärästä. Myös ohjaajan kannattaa aloittaa maltilla treenaaminen. Lihakset kipeytyvät usein harjoittelun alkuvaiheessa, eikä se toki ole ollenkaan hälyttävää.

Koiran doboharjoittelu kannattaa aloittaa varoen ja noin 3 kertaa viikossa on hyvä määrä alkuun, niin että treenipäivien välissä on aina lepopäivä. Koiralla tulee olla mahdollisuus juoda treenien aikana ja sillä tulee olla vettä tarjolla myös treenien jälkeen. Huomaa, että koiran aineenvaihdunta kiihtyy treenin aikana, joten sillä on todennäköisesti treenin jälkeen tarve päästä ulos asioilleen.  Vaikka dobo onkin koirien mielestä mukavaa,  tulee koiraa treenatessa palkita oikeasta suorituksesta. Makupaloiksi sopivat parhaiten helposti nieltävät, maukkaat makupalat kuten juusto, lihapullat, jauhemaksapihvit yms. hieman koirasta riippuen. Liian hyvät namit saattavat kiihdyttää koiraa liiaksi, jolloin keskittymisen häiriintyy, mutta liian heikot namit eivät koiraa innosta aloittamaan.

Dobopallo valitaan koiran säkäkorkeuden mukaan niin, että pallon tulisi olla vähintään noin 10 - 15cm koiran säkäkorkeutta korkeampi. On toki liikkeitä, joita voi tehdä myös pienempää palloa apuna käyttäen.  Mikäli koira on pitkärunkoinen, on usein tarpeen ottaa vielä säkäkorkeutta vastaavaa kokoa suurempi pallo. Jos olet kahden vaiheilla, valitse isompi pallo.

Tasapainotyynyjä on vain yhden kokoisia, samoin puolipalloja. Tasapainotyyny toimii hyvin pienillä koirilla jopa pallon korvikkeena. Erittäin suurille koirille on parempi valita puolipallot yhden tasapainotyynyn sijaan.

Vaikka pallojen materiaali kestää kynnet on ne hyvä kuitenkin leikata paria päivää ennen doboilua ja katsoa, ettei kynsissä ole teräviä reunoja ennen harjoittelun aloittamista.

Doboharjoittelu aloitetaan aina alkulämmittelyllä ja lopetetaan jäähdyttelemällä.

Dobo-harjoitttelun edut ohjaajalle ovat

 • Harjoitukset kehittävät lihasvoimaa. Ne kiinteyttävät, vahvistavat lihaksia sekä lisäävät lihaskestävyyttä. Koska ruumiin paino toimii monissa liikkeissä vastuksena on liikkeistä helppo tehdä helposta haastavampia.
 • Harjoitukset lisäävät kehon joustavuutta. Monissa liikkeissä yhdistyy samanaikainen lihaksen vahvistaminen ja venytys, jonka on todettu olevan tehokkaampaa kuin pelkän venytyksen. Pallon avulla on helppo saada venytys kohdistumaan juuri haluttuun lihaksen kohtaan.
 • Harjoitukset parantavat tasapainoa ja koordinaatiokykyä
 • Harjoitukset parantavat ryhtiä, koska keskikehon lihaksisto joutuu tekemään töitä jo pelkästään tasapainon saavuttamiseksikin. Koska lihakset keskikehossa vahvistuvat ja venyvät tämä voi osaltaan poistaa selkäkipuja.
 • Harjoitukset parantavat / lisäävät kehonhallintaa.
 • Harjoitukset ovat hauskoja, joten niitä tehdessä unohtaa kaiken muun ja omakin leikkisyys herää. Harjoitukset ovat monesti samaan aikaan sekä hauskoja että haastavia.
 • Ja ennen kaikkea suhde koiraan paranee samalla

Tasapainoilua koiran kanssaTasapainoilua koiran kanssa

Milloin koira ei saa harjoitella doboa?

Dobo on loistavaa treeniä, mutta on kuitenkin hetkiä jolloin Dobo-harjoittelua ei tule koiran kanssa tehdä. Maalaisjärjen käyttö onkin aina paikallaan arvioitaessa kannattaako harjoittelua tehdä.

Doboa ei esimerkiksi tule treenata koiran kanssa, kun

 • Koiralla on kuumetta tai tulehdus
 • Koiralla on jokin akuutti vamma
 • Koiralla on parantumattomia murtumia
 • Koiran jokin lihas on juuri revähtänyt tai koiralla venähdys
 • Koiralla on haavoja, jotka haittaavat harjoittelua
 • Koiralla on jokin tarttuva tauti (ryhmätreenit tai dobovälineet, jota toisetkin käyttävät)
 • Tiineyden loppupuolella

Mikäli koirallasi on jonkin rakenteellinen vika tai ongelma konsultoi eläinlääkäriä, fysioterapeuttia tai osteopaattia ennen Dobo-harjoittelun aloittamista.

Kukkulan kuningasKukkulan kuningas

Dobo on rekisteröity tuotenimi ja markkinoinnissa nimeä Dobo saavat käyttää vain Dobo-koulutusohjaajakurssin käyneet ja kokeen läpäisseet ohjaajat.  

Dobokirjoja ja tarvikkeita voi ostaa meiltä   Koirakoulu Kompassilta Helsingistä  ja verkkokaupasta www.koulutustarvike.fi

Myös monet koulutusohjaajat ympäri Suomen toimivat jälleenmyyjinä.

Taustaa dobosta:

Koulutan työkseni koiranohjaajia ja olen siis yrittäjä. Koirani luonnollisesti pääsevät säännöllisesti lenkkeilemään pitkiä metsälenkkejä. Raskausaikana kuntoni kuitenkin heikkeni, vaikka lenkkeilin minkä pystyin eikä palautuminen raskaudesta ollut mitenkään kehuttavan nopeaa. Jo ennen raskautta olin pitkään miettinyt lajia, jossa voisi yhdistää koiran ja lihaskuntoharjoittelun. Tuntui, että salille meneminen olisi aikaa pois koirilta ja nyt sitten myös perheeltä (aikaa joka muutenkin oli kortilla), vaikka itselle salilla käynti olisi tehnyt hyvää. Mietin, että kyllähän säännöllisesti kävelemässä käyvillä koiraihmisillä on hyvä kunto -  vai onko sittenkään. Mieheni, joka on personal trainer, valaisi, että eihän se lihasvoimaa kasvata, aerobista korkeintaan.

Löydettyäni ovaalien pallojen valmistajan netistä, palaset loksahtivat kohdilleen ja mieheni avustuksella syntyi uusi laji - Dobo. Dobon avulla tehdään se lihaskunto ja voima, mikä lenkkeilemällä jää uupumaan. Mutta samalla tulee treenattua koiran kanssa ja koirakin saa treeniä, joka väsyttää vilkkaammankin koiran. Dobo-nimeä markkinoinnissaan saavat käyttää ainoastaan koulutuksen käyneet ohjaajat, jotka ovat opiskelleet esimerkiksi doboliikkeet ja tekniikoiden turvallisuuden. Ja Dobo - se on tarkoitettu molemmille - sekä ohjaajille että koirille!

Ensimmäiset Dobo-kurssit pidettiin täällä meillä Koirakoulu Kompassissa vuonna 2010 ja nyt lajin kouluttajia on ympäri Suomea ja myös ulkomailla.

Tervetuloa tämän ihanan lajin pariin!

Camilla Peura - lajin kehittäjä

 

Koira seisoo kahdella jalalla pallon päälläKoira seisoo kahdella jalalla pallon päällä