Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Liikkeestä pysähtymisten opettaminen

Liikkeestä pysähtymisten opettaminen

Tässä maahan, mutta käy myös muihin asentoihin.
Vaatimukset: Koiran tulee osata käskysana 'istu', 'maahan' tai 'seiso'

1. Ennen kuin koiraa voidaan opettaa pysähtymään käskystä, tulee koiralle opettaa jokin asentokäsky (kts. edellä)

2. Käskysanaa aletaan vahvistaa eri paikoissa, eri tilanteissa, ohjaajan ollessa eri asennoissa ja eri pituisen matkan päässä koirasta ja koiran nopeutta mennä asentoon vahvistetaan (osaako koira jonkin käskysanan, voi testata jättämällä koiran selän taakse ja antamalla käskysanan (esim. maahan). Jos koira menee välittömästi maahan, koiran voi sanoa osaavan käskysanan.

3. Koiran tulisi myös pysyä halutussa asennossa ja tätä aletaan vahvistamaan.

4. Käskyn suorittamiseen aletaan lisätä liikettä aluksi niin, että ohjaaja pysähtyy koiran mukana samalla kun antaa käskyn. Ohjaaja voi siis aluksi kääntyä koiran eteen tai pysähtyä koiran vierelle.

5. Seuraavassa vaiheessa käsky annetaan ensin ja vasta sitten pysähdytään. Palkitse koira aina sille paikalle, johon koira jäi ja asentoon, jossa sen pitäisi olla. Vapauta koira aina paikalta käskysanalla ja ns. taaksepäin. Eli menosuunnan vastaiseen suuntaan. Tämä siksi, ettei mikään kerro koiralle, että sen kannattaa edetä käskysanan kuultuaan.

6. Seuraavassa vaiheessa ohjaaja jatkaa liikettä eteenpäin käskyn annettuaan pysähtymättä tai nopeuttaan muuttamatta muutaman askeleen verran. (Palaa aina palkitsemaan koira!) Muista maltti eli etene hitaasti!

7. Sitten harjoitellaan ohjaajan eri liikenopeuksilla. Hitaassa kävelyssä, juosten, täysillä juosten...

8. Sitten on aika alkaa harjoitella pysähdyksiä niin, että koira tulee sinua kohti (esim. luoksetulokäskyllä luo tuleva koira) aluksi aivan lyhyen matkan päästä. Palkitse tällöin koira pysähdyksestä joko viemällä koiralle makupala tai heittämällä koiralle lelu koiran taakse ja vapauttamalla koira sinne.

9. Harjoittele myös sitä, että koira juoksee sinusta poispäin esim. kohti lelua. Voit käyttää pitkää liinaa apuna.

10. Seuraavaksi harjoitellaan eri paikoissa ja lisätään hiljalleen erilaisia häiriötekijöitä kuten toisia koiria.

 

Kirj. Camilla Peura