Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Koira pelkää vieraita ihmisiä

Ongelma: Koira pelkää vieraita ihmisiä

 

Ihmispelko on ehkä koiran kiusallisin pelotila. Se saattaa kodistua yhdestä ihmisestä tai ihmistyypistä aina kaikkia ihmisiä koskevaksi. Pelon aiheuttama reaktio vaihtelee jähmettymisestä tai pakenemisesta silmittömään hyökkäämiseen.

Koira kokee useinmiten pelkoa vieraita ihmisiä kohtaan. Koska miehet ja lapset syystä tai toisesta kohtelevat koiraa epämiellyttävällä tavalla naisia useammin, on myös koiran pelon kohteena tavallisemmin miehet tai lapset kuin naiset.

Yhteen ihmiseen kohdistuvan pelon takana on useinmiten yksi epämiellyttävä kokemus tämän ihmisen kanssa. Aina kyseessä ei ole tahallinen teko vaan pelon saattaa aiheuttaa puhdas vahinko.

Erään kerran silloin kuusivuotiaan saksanpaimenkoirani kanssa jalkapallolla leikkinyt mies otti vauhtia potkaistaakseen maassa lojuvaa palloa kauemmaksi. Koira lähti palloa kohden juuri kun mies oli potkaisemassa palloa. Pallon sijasta hän osuikin eteen juoksevaan koiraan, joka sai rajun tällin kylkeensä. Koira ei koskaan antanut tätä anteeksi eikä päästänyt miestä metriä lähemmäksi, vaikka he olivat aiemmin lenkkeilleet ja leikkineet yhdessä. Yhteiset lenkit mies sai unohtaa. Muita ihmisiä kohtaan tälle koiralle ei koskaan kehittynyt pelkoa tai aggressiota.

Koiran pentuaikana tapahtunut ikävä kokemus sen sijaan saattaa helpommin yleistyä useita ihmisiä koskevaksi. Koira saattaa alkaa pelätä tietyn näköisiä ihmisiä esimerkiksi virkapukuisia ihmisiä tai nahkatakkisia miehiä.

Joillakin koirilla vieraiden ihmisten pelko yleistyy eikä pelon taustaa voi saada selville yrityksistä huolimatta. Tilanne saattaa pahentua piseteeseen, jossa lähes kuka tahansa ihminen voi aiheuttaa koiralle pelkoreaktion. Tällainen koira on usein jo pentuna arka ja saattaa kömpiä piiloon sohvan tai sängyn alle vieraiden tullessa kylään. Sillä saattaa esiintyä lievää eroahdistusta ja pelkoa eläinlääkärin vastaanotolla. Omistaja ei useinkaan ymmärrä pentukoiran pelkoa vaan pitää tätä ujona. Pelkoihin aletaan usein reagoida vasta, kun ne iän myötä pahenevat tai muuttuvat niin voimakkaisiksi, että niihin alkaa liittyä fyysisisä oireita tai koira alkaa ratkoa ongelmiaan hyökkäämällä vieraita kohti. Tyypillisesti tällainen ihmisiä pelkäävä koira on tavallista pehmeämpiluonteinen, useimmiten paimen- tai kääpiökoira.

Vieraita ihmisiä pelkäävän koiran käytöstä voidaan muokata harjoituksin, jos ongelma ei ole kovin paha. Sen sijaan yleistyneestä, hyvin voimakkaasta ihmiskammosta kärsivää koiraa on vaikeaa, toisinaan jopa mahdotonta, ”muuttaa” ihmisistä pitäväksi, hoidettiinpa sitä kuinka tahansa.

Käytösmuokkauksessa koira pyritään totuttamaan mahdollisimman nopeasti yhteen uuteen ihmiseen kerrallaan. Aluksi valitaan avustajaksi koiraa vähiten pelottava ihmistyyppi – usein nainen, joka aluksi on kyykyssä ja katsoo koirasta poispäin ja jonka luo koiran annetaan kulkea kytkettynä. Avustaja tarjoaa koiralle jotakin hyvää. Tästä edetään niin että avustaja seisoo katsoen poispäin ja lopulta koiraa kohti.

Harjoitusten edetessä pyritään koira totuttamaan lähestyvään ihmiseen, joka katsoo koiraa kohti. Harjoituksia vaikeutetaan varovasti vaikeuttamalla avustajaa. Jos koira pelkää siniseen haalariin pukeutuneita remonttimiehiä valitaan viimeiseksi avustajaksi ko. asusteinen mies.

Välillä harjoituksina voidaan tehdä makkararinkejä. Useita ihmisiä koiran ympärillä kyykyssä tarjoilemassa koiralle makkaraa (tai muuta koiran herkkua) sen tullessa tervehtimään. Koiralle siis pyritään saamaan positiivinen mielikuva ihmisistä ja saamaan se yleistämään tuo mielikuva kaikkia koskevaksi niin että se ohittaa pelon.

Mikäli koira aristelee muita ihmisiä treeneissä, kannattaa miettiä makkararingin tekemistä koiralle, jotta se oppii ohittamaan pelkonsa koulutuskentällä. Saattaahan harjoituksesta olla samalla apua myös kentän ulkopuolellekin.

Yksi asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota aran koiran kanssa on johtajuus. Mitä voimakkaammin koira luottaa johtajaansa, sen vähemmän sillä on stressiä ja sen vähemmän sitä pelottaa, koska se voi luottaa, että johtaja hoitaa hommat. Se tietää, ettei johtaja vie sitä liian vaarallisiin tilanteisiin. Tämä tulee myös omistajan muistaa – kuinka paljon koiralta voi kerralla vaatia. Sellainen koira, jonka kanssa johtajuus on kunnossa ei myöskään ota hampaita aseekseen pelottaviksi kokemissaan tilanteissa.

Tekstin on kirjoittanut Camilla Peura