Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Koirien välinen aggressiivisuus

Koirilla esiintyy erityyppisiä aggressiivisuuden muotoja (koirien välistä), joita esiintyy muuallakin kuin koiran omalla alueella:

1. Dominanssiin liittyvä agressiivisuus, joka alkaa kun koira aikuistuu ja on yleisintä toisilleen vieraiden urosten välillä. Yleensä tällainen koira
ei ole vihainen pennuille. Aggressio on kontrolloitua ja alkaa yleensä matsoilulla ja tähän vaikuttaa paljon se, kuinka vastapuoli reagoi.
Ihmisiä kohtaan dominoiva koira on usein liiotellun itsevarma ja tunkeileva. Tämä aggression tyyppi on siis yleisintä uroksilla.
2. Pelkoon liittyvä agressiivisuus taasen alkaa usein jo nuorena ja kohdistuu kaikkiin tai vain tietyn kokoisiin ja rotuisiin koiriin.
Kohtaamistilanteessa tällainen koira käyttäytyy hermostuneesti ja haukkuu. Aggressiivisuus on usein huonosti kontrolloitua eikä koira välitä vastapuolen alistumiseleistä. Tämä taasen on yleisempää narttukoirilla kuin uroksilla.
3. Sitten on vielä saalisviettiin perustuva aggressiivisuus joka oikeastaan ei ole edes aggressiivisuutta vaan saalisvietin laukeamista. Tätä esiintyy eniten metsästys ja paimenkoirilla ja kohteena on yleensä pieni, nopeasti liikkuva koira. Nämä ovat niitä koirapuistoissa joskus sattuvia ikäviä tapauksia, joissa leikki on muuttunut saalistamiseksi
4. Sitten on vielä yksi muoto, jota voisi kutsua omistajan omimisesta johtuvaksi aggressioksi, jolloin koira ei siedä sitä, että omistaja koskettaa muita koiria tai suojelemisesta jolloin muut koirat eivät saa lähestyä omistajaa. Nämä ovat oikeastaan samaa kategoriaa ja molemmissa koira yrittää ajaa 'tunkeilijan' pois.


Mutta mitä voidaan tehdä:
* Ensinnäkin koiralle lisää tottelevaisuuskoulutusta, jotta sen saa paremmin hallintaan. Tarkoittaa siis lyhyitä harjoitustuokioita  5-10min kerrallaan kahdesta kolmeen kertaan päivässä.
Yksisanaiset käskyt, vaaditaan tottelemista, kun koiran voi olettaa varmasti osaavan käskyn. Hyvät suoritukset palkitaan, huonot jätetään huomiotta.
* Kipua tuottavia välineitä (kuten kainalon alta menevi vedonestovaljaita) ei voida missään nimessä aggressivisen koiran kanssa koulutuksessa käyttää, koska dominannsikoiraa se provosoi ja pelkoon liittyen vain lisää koiran ahdistusta ja yritystä kohdentaa tuo ahdistus johonkin kohteeseen = toiseen koiraan.
* Poisherkistäminen ja vastaehdollistaminen eli yritetään saada koiralle erilainen mielikuva noista tilanteista. Tarkoittaa, että ohituksia harjoitellaan ja edetään koulutuksessa niin, ettei koira pääse 'räjähtämään'.
* Light-ruokaan siirtymisestä ja naudanlihan poistosta ruuasta on ollut joillekin koirille lisäapua.
* Myös omega 3-rasvahapon lisäämisestä koiran ruokaan on joidenkin kokemuksen mukaan apua.
* Kastrointi. Kastrointi saattaa tiputtaa uroskoiran aggressiota, jos aggressio johtuu testosteronista, sillä testosteronin määrä veressä vähenee. Testosteroni kun laskee aggressiokynnystä ja vahvistaa reaktiota. Nartuilla käy toisinpäin, jos ne steriloidaan estrogeenin ja progesteronin tuotannon loputtua. Vaikutus tulee esiin noin 3-4 kuukaudessa.
* Lääkitys, jos edellä olevat eivät auta. Tästä vaihtoehdosta kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa, jos ongelma on ylitsepääsemätön.

 

Kirjoittanut Camilla Peura